Annie har allt

Musikal:

ANNIE

!!!

annie-the-musical-098

Starka prestationer. Annie – här Ella Andersson Bessman – och Thomas Järvhedens Oliver Warbucks bidrar till succén med ”Annie”.

Foto: CESARE RIGHETTI

Lorensbergsteatern, Göteborg.

Bäst: Alltså, barnen! Vilka ungar på scen!

Sämst: Tekniken – ljud- och ljushaveri på premiären.

Fråga: Är det verkligen rätt med en familjeföreställningen med start 19.00…?

Ponera att det skulle ha skrivits en musikal om en 11-årig, föräldralös flicka som genom omständigheter inleder en relation med en väsentligt mycket äldre multimiljardär 2019, skulle det ens ha varit möjligt…?

Tror inte det.

Men nu vilar musikalen ”Annie” på en dikt, som blivit en serie från snart hundra år sedan, som blivit en musikal, som blivit en film…

När den här uppsättningen, som senast spelade i Malmö, når Göteborg är det med 30-talet och den amerikanska depressionen som kuliss. Annie, den 11-åriga och framåt flickan söker sina föräldrar. Övertygad om att de fortfarande lever och älskar henne blir det en ständig orsak till rymmande från det barnhem som hon bor på med sina olyckssystrar.

Så en dag kommer beskedet: miljardären Oliver Warbucks vill ha ett barnhemsbarn över jul, som välgörenhet och goodwill i samma ask. Annie blir utvald.

Se där en intrig som gjord för en musikal som har allt gällande musik, koreografi, sentimentalitet, hoppfullhet, dramatik och humor. Plus då en hel drös med ungar, som är alldeles fantastiska på scen. Tjejerna är uppdelade i två lag, men jag har svårt att tänka mig att det i regissör Eva Rydbergs ögon finns ett A- respektive B-lag. Här handlar det om kvalitet och slipade unga stjärnor, där yngsta, nio-åriga Caroline Enochsson, fullkomligt strålar i sin roll som Molly och väl konkurrerar med Annie, för kvällen Ella Andersson Bessman.

Jo, det här är en musikal som lutar sig mot en gammal story och som använder sig väl av 30-talets musikarrangemang, kläder och koreografi. För en älskar av den tidens musikaler är ”Annie” på Lorensbergsteatern mumma för ögon och öron.

Den store ensemblen – 27 personer plus hund och orkester – gör ett magnifikt jobb framför den läckra inramningen, som snyggt glider mellan barnhems-, miljardärs och presidentmiljöer. För så är det, Annie är flickan som fixar det mesta och som – enligt musikalen – är den som med sin optimism inspirerade president Franklin Roosevelt till the New Deal. Reformen som fick USA på fötter på 30-talet efter finanskraschen.

Jo, ni hör, det finns lite som man kanske ska blunda för rent storymässigt och tesen om att bara man tror att allt är möjligt så händer det gnuggas in rejält.

annie-the-musical-078

Girlpower. Flickorna i åldrarna mellan 8 och 17 år – är strålande. Foto: CESAR RIGHETTI

Flickorna – i åldrarna mellan 8 och 17 år – är som sagt värda sina applåder. Rejält. För de vuxna, slipade är det tacksamma roller, som sitter som hand i handske både röst- och spelmässigt. Oavsett om det är Nanne Grönvall som den berusade barnhemsföreståndaren Miss Hannigan, Anna Sahlene som den försiktiga sekreteraren Grace Farell eller Thomas Järvheden som miljardären Oliver Warbucks.

”Annie” är en sprakande musikal, som efter premiärens teknikstrul, bara kan bli bättre och med ”It’s a hard knock life” (på svenska ”Vilket uselt liv”)  med flickröster är girlpower, även utan Jay-Z:s inramning.

 

Annie – Lorensbergsteatern:

Av: Thomas Meehan/Charles Storuse/Martin Charnin

Regissör: Eva Rydberg

Koreograf: Siân Playsted

Musikarrangemang: Björn Claeson.

Scenografi: Peter och Marianne Dillberg.

Kostym: Marianne Lunderquist

Mask/peruk: Freja Täck.

Ljus: Palle Palmé.

Ljud: Peter Dahlström

Svensk översättning: Stefan Isaksson.

I rollerna: Nanne Grönvall, Thomas Järvhede, Anna Sahlene, Kalle Rydberg, Nina Pressing, Fredrik Dolk, barnskådespelarna Lily Wahlsteen/Ella Andersson Bessman, Klara Wemnér/Caroline Enochsson, Signe Olivecrona/Philippa Trygg, Bibi Lenhoff/Elvia Ramberg, Matilda Wemnér/Ängla Sigfridsson, Rebeca Fernández/Isabella Maga, Nora Kraft/Alice Wilgottsson, Johan Wennerstrand, Johan S Toloue, Carl-Johan Svensson, Emelie Dybeck, Ellen Lindström, Renée Jonsson, Anna-Helena Rosengren, Ellen Malmström, Mattias Ahlberg Franzén, Edith Aldgård, Freja Pennsäter, Andreas Lundell, Mattias Lenhoff och Per Guldstrand samt hund Sandy som spelas av Ziggie/Moj/Freja/Hubbe.

Orkester: Björn Claeson, kapellmästare, Ola Denward, Jesse Emmoth, Peter Wilgotsson, Ola Nordqvist, Niklas Fredin, Jaime Salazar och Jan Karlsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s