Nutida fars med politiksatirisk udd

Fars

TILL VARJE PRIS

Ola Kjelbye

Fullt fart. Anders Jansson klär i rollen som Stefan Larsson. Foto: OLA KJELBYE

Göteborgs stadsteater

Premiär 12 september

Författare och regissör: Adde Malmberg.

Scenografi: Hansson Sjöberg.

Kostym: Helle Carlsson.

Mask: Christoffer Nordin.

Ljus: Max Mitle.

Ljud: Jesper Lindell.

I rollerna: Malin Cederbladh, Anders Jansson, Carina M Johansson, Eric Ericson, Sven-Åke Gustavsson, Johan Gry, Pamela Cortés Bruna, Victoria Dyrstad, Johan Hafezi, Niklas Ergin och Klara Gattbro.

En fars på instituionsteater låter sig inte alltid så lätt göras, om det inte handlar om en Molière. Kanske för att formen inte riktigt klär skådespelarna, att lättvindigheten och farten inte passar, eller att farten och stolligheterna går i strid med ambitionerna.

Men Göteborgs stadsteaters konstnärlige ledare Pontus Stenshäll tvekar inte för utmaningen och är smart att engagera rutinerade Adde Malmberg i rollen som både pjäsförfattare och regissör.

Adde Malmberg kan sin humor, vet att klä replikerna i en lagom dos humor för att efter hand skruva till det mesta för de flesta.

”Till varje pris” är inget undantag. Det är en listigt skriven politisk satir i sin samtid med farsens alla knep och knåp.

Här är Almedalen i centrum. Politikerveckan bjuder självklart upp till politiska förvecklingar som passar utmärkt för fars, både på scen och i verkligheten.

Adde Malmberg löper över de politiska partierna, men fokuserar på Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. De övriga får sina milda slängar av sleven, men för att inte röra ihop det för mycket är detta ett smart grepp.

Inledningsvis, ja, hela första akten, är det som om skådespelarna inte riktigt vågar tro på bärigheten i den smart skrivna texten. Att varje replik listigt ger nästa för den snillrika intrigen. För det är ju så fars fungerar.

När inte heller publiken riktigt är med på entréerna – på privatteatrar applåderar man varje skådespelares entré som ju också tjänar som en presentation – och senare bara bjuder på milda skratt kan man ana en kulturkrock.

Ja, det är underhållande, men ska det inte vara roligare än så här…? Men kikar man förbi den inititiala darrigheten lovar ”Till varje pris” så mycket mer.

Lyckligtvis sätts inte punkt efter första akten.

Ola Kjelbye

Intrigmakare. Bibbi Brinkell (Carina M Johansson), Åsa Hallén (Malin Cederbladh) och Gugge Magnusson (Eric Ericson) spinner humortrådar i den politiskt satirska farsen ”Till varje pris”. Foto: OLA KJELBYE

De farsovana skådisarna och publiken får en paus att fundera över saken. Tur det. För i andra akten tar föreställningen rejält fart.

Den hunsade politiska sekreteraren Åsa Hallén (Malin Cederbladh) får stadga på den nervösa karaktären. Den bullrige och lismande Skånemoderaten Stefan Larsson (Anders Jansson) lindar in sig alltmer i sina egna intriger. Precis som moderatledaren Bibbi Brinkell (Carina M Johansson) med sin politiska sekreterare Gugge Magnusson (Eric Ericson), en brattig streber som för sin karriärs egen vinning gärna flörtar med SD. Han i sin tur flörtar gärna med den nyfiken Expressenreportern Martina Falconelli-Jönsson (Victoria Dyrstad), som lystet lyssnar även i de mest intima situationer. Allt för jobbet.

Till detta den överseende receptionisten Sandra Rodriguez (Pamela Cortés Bruna), den dumpade, ”svartsjuke” pojkvännen Jörgen Ek (Johan Hafezi) och, förstås, Sverigedemokraten Stefan Esping (Johan Gry), som ständigt är på hugget både för politiska uppdrag och fördomsfulla kommentarer. Socialdemokraten, den tekniskt okunnige och Ingvar Carlssonnostalgiske Bo Valfridsson (Sven-Åke Gustavsson) filurar runt som en reflektor mot de andra.

Jo, Adde Malmberg har kokat ihop en högaktuell satirisk fars, som både svider elakt och som lockar till skratt. Visst kan en del skratt fastna i halsen, men oftast är de rent och skärt sprudlande. Med det kommer också skådespelarna förtjusning över publikens förtjusning och sina egna dråpliga karaktärer. Innan Göteborgs privatteatrar vädrar sina premiärer och tar upp kampen kan man förmodligen inte ha så mycket roligare i stan just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s