Juvelen i Gothia Cup-kronan

Efter en veckas intensivt matchande har agnarna sållats ur vete, bara de bästa är kvar. Med finalspel på Gamla Ullevi ställs så mycket på spets. Av alla meter som sprungits under de gångna matcherna ska nu ytterligare meter läggas till i ett allt eller inget. Allt bollinnehav är nu satt i brännande fokus. Varje misstag skärskådas i ditt minne efteråt, varje framgång bäddas in bland ljuva memoarer alltid värt att berätta.

Gamla Ullevis plan håller en hög temperatur, som väl egentligen alla planer under Gothia Cup-veckan. Jag hör en siffra om att det närmast spelytan är en temperatur på upp mot 40 grader, hur mycket svalare det är någon centimeter och vidare decimeter upp vet jag inte. Men varmt är det, hur som helst.

Jag hinner se några matcher: isländska Stjarna mot polska AP Top 54 i klass P15, IFK Göteborg–Right To Dream, Ghana, P17E och Norcal Premier, USA, mot Tokyo Verdy, F17E.

Det blir högklassig fotboll och stor dramatik. Polackerna är kraftfulla, islänningarna sega. Båda löpvilliga och tekniska, men utfallet i längd och storlek är till det polska lagets fördel. Det är också de som gör matchens första mål, som i andra halvlek kvitteras av islänningarna. Men AP Top 54 samlar sig till en kraftfull final i matchen som mynnar i ett skott från halvdistans som Stjarnas aningen för korte målvakt inte har en chans på. 2–1.

Göteborg Gothia cup final 2018  Stjernan- AP Polen   Foto Tommy Holl IBL

Punkterad match. Keanin Ayer har just gjort 2–0 till sitt lag. Foto: TOMMY HOLL

Så följer publikmatchen mellan IFK Göteborg och favoriterna, vinnarna tre år på raken, Right To Dream, som fostrat flera Häckenspelare. De har möts tidigare i turnering, till ghananernas fördel. Det är också Right To Dream som tar kommandot och efter en kvart gör Kelvin Ofori 0–1. Ett skott som IFK-målvakten försöker täcka genom att krympa utrymmet mellan benen när Ofori kommer ut snäv vinkel, men skottet passerar och Blåvittförsvaren stöter in bollen istället för ut. Right To Dream fortsätter spela ut ett Blåvitt som spelar ängsligt och tappar boll. Men i andra halvlek skiftar scenen. Redan i första minuten rullar IFK-spelarna upp ghananerna något vådligt och elegant, men belönas blott med ett rungande ribbskott. Hemmalaget fortsätter trycka på, har Right To Dream-spelarna i brygga. Men chanserna förvaltas inte, trots att gästerna får en man utvisad på grund av en våldsam och högspark. Jag räknar till ett skottläge som sitter tryggt i målvaktens famn utan större ansträngning och till ett inspel som passerar målvakten, men där Blåvitts spelare på kort avstånd och hela målet öppet skjuter över. Istället punkteras matchen med blott någon minut kvar av Keanin Ayer och 0–2 är ett faktum. IFK:s målman gör en förstklassig räddning, men återigen klarar den kvarvarande försvararen inte att rädda returen som inte såg helt omöjligt att klara.

Norcal Premier har rosat Gothia Cup de senaste åren med segrar i totalen. Nu ställs de mot spelskickliga Tokyolaget Verdy, som inför matchen hade 19–1 i favör. Det är också japanskorna som visar prov på ett bländande spel med lösningar på varje situation. Oavsett uppvaktning och hög press lirkar flickorna, var av flera bara är 14 år, sig ur situationen med precision och skicklighet. Det är också Kokona Iwasaki som rinner igenom och ensam med den skicklige amerikanske målvakten gör 1–0. Det blir 2–0 (Yuzuki Yamamoto) innan japanskorna får släppa in turneringens andra mål. Men längre än Madison Aysons mål i andra halvlek kommer inte amerikanskorna. Då har ändå japanskorna redan en bit in i första halvlek tvingats skifta målvakt på grund av en armbågsskada efter kollision. Istället dominerar Tokyotjejerna spelet och radar upp anfall på anfall, straffar Norcal Premiers inre försvar och utan duktigt målvaktsspel hade siffrorna blivit väsentligt mycket mer än 3–1, där slutresultatet gjordes av Yuzuki Yamamoto.

Jo, finalspelet i Gothia Cup innehåller både kvalitet och dramatik. Dagen blir i mångt och mycket juvelen i den fina Gothia Cup-kronan.

Den högdramatiska sista matchen, Göteborgsderby mellan Öis och Västra Frölunda, missade jag dessvärre. Men i P18-gruppen vann Öis, genom ett självmål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s