Tack och adjö

Så var det över. 2–0 mot England. Egentligen inget att skämmas över. Men ändå finns det en besvikelse. Fast hur är det med den saken egentligen.

Sverige lyckades ta sig till VM, för första gången sedan 2002, gör det med en bravad genom kvalspel mot Italien. Väl på plats hamnar vi i en grupp som inte är helt enkel: Sydkorea, Tyskland och Mexiko. Väl i gruppen löser svenskarna det på bästa vis: vinst mot Sydkorea, 1–2-förlust mot Tyskland som inkluderar en straff som uteblev och 3–0-vinsten mot Mexiko som gav Sverige vinsten i gruppen.

Redan där var det svenska landslaget värt att applådera. När så Sverige ställs mot Schweiz bjuder det upp till en chans att gå vidare från åttondelsfinalen till kvarten.

Och, nej, det var inte en fartfylld match mot alplandet, men en vinst och det gav största framgången sedan 1994. Men det är klart, möter Sverige England är det klasskillnad, där bara britternas arrogans skulle kunna ställa till det.

IMG_0669

Robin Olsen räckte inte till.

Båda lagen har gått långt i turneringen, det tar på krafterna. Kanske inte konstigt att löpvilligheten och tempot inte var det bästa. När så Sverige möter ett lag med klass på varje position, men det matchar de svenska spelarna på direktiv från Janne Anderssons skissblock. Så kommer de fasta situationerna och där kommer Sverige fel.

Dels hörnan, som inledningsvis Victor Lindelöf Nilsson kunde släppt till inspark, oattackerad som han var. Dels så ställer Ola Toivonen, en av Sveriges inte bara längsta utan också mest nickstarka spelare, vid närmsta stolpen. En position som knappt några lag använder sig av i den moderna fotbollen.

Det andra målet visar på engelsmännens rörlighet i boxen, så nära offside men på rätt sida straffar de svenskarna som förgäves försöker hålla offsidelinjen.

IMG_0668

Starkt VM av Viktor Claesson som inte räckte till idag.

Nej, Sverige saknade inte chanser. Men det är här som det är viktigt att minnas. Svenskarna är divisioner från sitt motstånd. Marcus Berg spelar inte i Premier League, Viktor Claesson, fantastisk i detta EM, spelar inte i La Liga. Ola Toivonen har inte ens en plats i sitt klubblag.

Det är tajming och tåspetsar som avgör. Sverige har gjort ett fantastiskt VM, men har inte orkat fortsätta i detta mästerskapet. Kanske för att laget egentligen inte på riktigt har trott på möjligheten att gå så här långt. Plus att England är ett nytt England, fritt från arrogans, med respekt för motstånd och varandra samt med ett spel som de litar på. Lägg till detta kraften i de fasta situationerna.

Applåd, Sverige och Good luck, England!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s