Den osannolika verkligheten

Fotbolls fascination är inte primadonnorna, skådespelet, de lätt fallande och än mer smärtkänsliga. Istället är det lagspelet, tekniken, taktiken. Sverige försökte, mot Tyskland, spelar smart defensivt, men räckte inte till plus en utebliven, solklar straff och olyckliga byten som Janne Andersson har försvarat, men som inte blir mer begripliga för det.

Nå. Mot Mexiko gällde återigen att stå på de defensiva tårna mot ett lag som är snabbt i omställningarna och tekniskt skickliga i både djup- och sidled.

Den här gången stod svenska laget rätt, lite högre och mer vaksamt mot de tre mexikanska anfallarna som hotade. Det var laget framför allt enligt en svensk musketörinställning som är vinnande.

Men det skulle dröja innan svenskarna fick utdelning. Första halvlek saknade inte chanser och åter igen fattar domaren det huvudlösa beslutet att en solklar straff inte blir straff, trots utnyttjandet av Var.

Nu skulle tålamod och det idoga spelet med höga bollar mot det kortare mexikanska försvaret. I 50 minuten lyckas alltså Ludwig Augustinsson trycka in första målet. Han som jag, både då och nu, inte utan stolthet intervjuade när han var tillbaka efter en jobbig, skadedrabbad period. Ja, jag tog också fotot, som inte håller den klass som hans mål, men ändå.

IMG_0515

Så då Andreas Granqvists mål på straff. Så bestämd, så okuvlig, så opåverkad av Mexikospelarnas provokationer där åtminstone ett gult kort borde ha varit givet.

Till detta självmålet som gav slutresultatet 3–0 och mexikaner på läktarna och på planen är tillspillogivna, fruktlösa försök hamnar inte närmare en att Robin Olsen kan rädda eller se chanserna hamna utanför.

Men det är ju inte över förrän det är över. På läktarna står det mexikanska supportrarna mer och mer och följer matchen Tyskland–Sydkorea där jublet börjar sprida sig allt mer då dels koreanerna får tilldömt ett 1–0 via ett Var-beslut för att senare göra 2–0, även det på tilläggstid.

Något som med slutresultatet 3–0 till Sverige ändå gav jubel i Mexiko och med en sluttabell som visar på Sverige som otippad segrare, och klart för åttondelsfinal, men än mer otippat: Tyskland sist och ute från VM. Auf wiedersehen Deutschland. Turneringens värsta knall.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s