El Perro del Mar både vild och tyglad

Konsert:

EL PERRO DEL MAR

!!!!

El1

Stark i sitt uttryck. Sarah Assbring gör stor konst på scen. Foto: KAI MARTIN

Pustervik, Göteborg.

Publik: Cirka 400.

Bäst: El Perro del Mars förmåga att famna mycket men skapa eget.

Sämst: Publikkontakten kan bli bättre.

Fråga: Vilket blir El Perro del Mars nästa steg?

Sarah Assbring är som El Perro del Mar på samma gång en blyg viol och en konstnärlig kraft. Hennes musik görs med stor upptäckariver och stark integritet. Intresserar hon sig för japansk traditionell musik så blundar hon inte för att använda sig av den, eller turkisk eller indisk. Världens musikaliska godisbutik är alldeles för stor för att inte våga smaka. Jag gillar det. El Perro del Mar har utvecklat sin musik sedan starten med debuten ”Look! It’s El Perro del Mar”. Då med samma coola förhållande till musikalisk nostalgi som Lana del Rey, där musiken låter nu men ekar av då.

Men till skillnad från den amerikanska storstjärnan har El Perro del Mar gått vidare i sitt sökande utan att släppa på identiteten. Det är fortfarande med en svalhet och elegans som hon blickar över världen, men uttrycken är mer eklektiska och elektroniska. Hennes senaste album ”We are history”, som nyss kommit, är en logisk utveckling av det förra, hyllade ”KoKoro”. Musik som som tillsammans med sin skapare söker sina gränser för att emellanåt också går över dem. Hon sällar sig därmed till ett gäng kvinnor som vågar mer än många män i sitt skapande; Lykke Li, Jenny Wilson med flera.

På scen har jag skamligt nog inte sett henne sedan en spelning på Bananpiren och det måste ha varit i El Perro del Mars skälvande begynnelse. Nu är det en aktad artist som håller sin konst i strama men levande tyglar som står på scen. Omgiven av tre musiker (keyboard, trummor och bas/gitarr), med en fond av en projecering av ett slitet hotellrum med fladdrande gardin och mellan fönstren en tv-apparat som bjuder vitt brus, men emellanåt också en och annan tydlig sekvens.

El2

Estetik och musik. Foto: KAI MARTIN

Musiken håller sig nära skivans (skivornas) tolkningar, men blir mer nerviga med Sarah Assbrings fingrar fladdrande ikapp med gardinerna bakom henne och bandets energi. Det är fantastisk musik, som öppnar fantasin på samma gläntande vis som de projicerande fönstren står. Allt är möjligt och för cool popmusik finns det inga gränser.

#elperrodelmar #kaimartinblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s