Mannen i den vita hatten – Pluras odyssé skaver

Musikalisk föreställning:

EN MAN AV HJÄRTA

!!!

IMG_9567

Plura plumsar i vattnet i sin odyssé. Foto: KAI MARTIN

Kajskjul 8, Göteborg

Bäst: Den underfundiga humorn.

Sämst: Föreställningen saknar riktning.

Fråga: Var i låg den egentliga utmaningen med den unga orkestern…?

Manus och med: Plura Jonsson.

Regi: Hugo Hansén

Bandet: Axel Jonsson Stridbeck, kapellmästare och elgitarr,  Freja Drakenberg, klaviatur, gitarr, slagverk och fiol, Marcus Arborelius, klaviatur, Zackarias Ekelund, trummor, och Jonatan Lundin.

Efter att ha malt i evigheter, hyllats i spaltmeter, nått välförtjänt framgång och gjort sånger som gått rätt in i den svenska folksjälen var det dags för Eldkvarn att sluta.

För gruppens frontman var det kanske inga större problem. Han hade så det räckte och blev över. Men så fick han erbjudandet om en föreställning om livet om honom själv med musik skriven av densamme. Den sattes upp under regi av Hugo Hansén i Stockholm i höstas och applåderades varmt av publik och kritiker.

Så nu Göteborg för gästspel. Kajskjul 8 är perfekt för ändamålet. Närhet till publiken, lite ruff miljö, en scen som är låg och föreställningen kan börja.

Jo, Plura föredrar föreställning framför show och det är ju sant, någon showman är han ju inte. Ljuset är rött, framför den fördragna ridån kliver han in och hör snart en röst. Det är gondoljären, mannen vars röst snart ska avslöjas som Mauro Scoccos. det blir ett humoristisk inslag med ett ständigt ifrågasättande och raljerande. Herrarna kan varandra utan och innan. Men det där med gondoljär och en stilla båttur genom minnenas kanaler ekar snart ut.

IMG_9570

Bra berättare. Foto: KAI MARTIN

Pluras berättelse är inte ointressant och på denna sin livsberättelse är ju också mycket av hans musik och rika texter baserade. Där finns en poäng. Inledningsvis är han ensam om musik, så småningom hörs orkester, den juvenila, ledd av Pluras son Axel Jonsson Stridbeck. Men de spelar bakom den förslutna ridån och redan där anas mer av ett avstånd än ett stiltekniskt grepp.

Det ska snart visa sig att bandet förhåller sig till Pluras musik ungefär som Indigo Children till Ebbots, det vill säga det låter rätt mycket Eldkvarn om låtarna. Inget fel i det och framför allt tillfredsställer det Pluras fans. Men värst mycket till musikalisk utmaning blir det inte.

Synd. För det är begåvade musiker som svänger och som skulle klara att tänja på sina gränser mer än de tillåts här. Bäst kommer de till sin rätt då väl ridån glider isär.

Det står också klart att det skaver någonstans mellan regissör Hugo Hanséns ambitioner om teaterrummet som en illusion och Pluras behov av att göra en konsert med aningens längre prator än av hävd. Krasst tror jag att föreställningen hade vunnit på strängare regi och dessutom med mer fantasifull inramning. Om man nu vill hamna i Venedig (av någon anledning), varför då inte använda sig av projiceringar som tar publiken med på den resan…?

IMG_9552

Borde hyllas. Sonen Axel Jonsson Stridbeck drar ett stort lass för fader Plura.

Foto: KAI MARTIN

Jag är också tveksam till Pluras relation till bandet i allmänhet och till sonen i synnerhet. Skulle jag stå på scen med någon av mina söner skulle jag brinna av stolthet, här lyfts grabben knappt fram alls och det känns snålt och konstnärsego på ett sätt som jag inte riktigt kan relatera till Plura.

Dessutom förstår jag inte alls varför orkestern efter paus återigen ska ställas bakom ridåns skugga.

Men publiken är hungrig, efter att smakat av mat och dryck äter den också villigt ur Pluras hand. Alltid något för en svulten.

Låtar:

1. Här kommer döden 2. Landsortsgrabb 3. Du kan inte fånga mig 4. Inte ens hundarna vill ha dig 5. En man av hjärtat 6. Vägen till paradiset 7. Huvudet högt 8. Förgiftat blod 9. Alice (Paus) 10. Kärlekens tunga 11. Blues för Bodil Malmsten 12. Den här världen är slut 13. Ta min hand 14. Nådens hand 15. Vad gjorde jag 16. Jag är det hjärta 17. En liten kyss av dig 18. Fulla för kärlekens skull 19. Medley: Vår lilla stad/3:ans spårvagn genom ljuva livet/Pojkar, pojkar, pojkar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s