Underhållande tillbakablickar

Musikteater:

FARVÄL TILL MAJORNA

Farväl

Kärlek till Majorna. Bröderna Victor och John Dohlsten har skapat ”Farväl till Majorna”

Av och med Victor och John Dohlsten tillsammans med En Svensk Tiger.

Regi: Ulf Dohlsten.

Aftonstjärnan, Göteborg.

Vad gör man om man får en snilleblixt och idén växer sig allt starkare för att slutligen svämma över…? Ja, det går det ju att slänga ut allt vatten från inspirationskällan, torka rent och luta sig tillbaka. Men det finns ju också det kreativa alternativet att låta flödet bli till en kraft som måste ut. Så har det varit för bröderna Victor och John Dohlsten, som kastat blickarna tillbaka till ett Majorna som inte längre finns, men som är värt att uppmärksamma.

Lite som Stefan Anderssons musikhistoriska exkursioner blir det, musik och berättande som går i ett. Victor Dohlsten nyttjar sitt kunnande inom gestaltande, som den skådespelare i vardande han nu är (ja, till och mer än så, med roller i internationella tv-serier redan klart) med utbildning i Prag. Till det broder Johns musik, ballader som stärker berättandet i denna deras historia. Allt förstärkta av En Svensk Tiger, kanske en aningen för tämjd trio, som ackompanjerar.

Det är en underfundig resa som publiken bjuds; lite humor, lite nostalgi, lite dramatik, lite kärlek och lite krass historik. Majorna kring 1870, en ung man om 21 år längtar ut och bort, en drömmare som hankar sig fram i sina hemkvarter. Bortanför bestämmer politikerna om nya planer för den växande staden.

Det är skeenden och myller där Victor Dohlsten förtjänstfullt agerar såväl 21-årige Karl Johan, som hans mor Maria, bästa vän, fästmö och Majornaoriginal. Allt med minimal mimik och få gester. Det räcker. Vi åker snålskjuts på bröderna Dohlstens ambitioner att berätta med text och musik om en svunnen tid, om en stad och stadsdel i förändring.

Det är en trivsam föreställning, som med denna enkla uppsättning lätt kan spelas var som helst. Både till förnöjelse och lärdom.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s