Bandykval och finaldrömmar

Just nu är det helvetes alla kval för bandydårar. Oavsett, nära på, vem som håller på vilka.

Jo, Frillesås kan ju jubla nära andra har det jobbigt. Deras sensationella direktpass till högstaligan är bara att bocka och buga samt lyfta på bandykepsen åt. Vilken bravad. Njut nu. Elitserien i höst blir tuffare och hur blir det med hemmaisen, som inte blev klar förrän sent…?

Men Hallandslagets säsong är över och spelarna kan bara titta på de övriga lagen i närområdet. Jo, IFK Vänersborg fick respass mot Sandviken, vilket var förväntat. Å andra sidan stred laget från lilla Paris väl och förlorade inte utan att ha bjudit upp till kamp. Visst, 3–0 i matcher till Sandvikens favör, men resultaten 6–2 (h), 4–2 (b) och 7–5 (h) är inte helt rättvisa. Vänerborg spelade jämnt mot flerfaldiga svenska mästarna.

Så Villa Lidköping då, som har haft Edsbyn på gaffeln. Dels med bortavinsten (3–1), den första förlusten på 16 (!) matcher för Edsbyn, och den grandiosa segern i Villa Villekulla med 8–2, då hemmalaget spelade en totalbandy som jag sällan eller aldrig skådat. Men Edsbyn vann på hemmaplan (6–4) och på bortaplan i Lidköping med 5–3 och plötsligt är matchserien kvitterade och avgörandet sker i Edsbyns kyrka i kväll. Olyckligt med spel i en kyrka för Villa del, det är ju söndag.

Jag tror dessvärre att Villa har försatt sin chans. Varför…? Jo, i den där fantastiska matchen förra lördagen skadades lagets mittlås, liberon och hörnspecialisten Martin Johansson. På en Edsbynhörna gick han i sedvanlig stil ut och täckte tufft och orädd, men skottet tog på högerhanden och tummen fick sig en smäll, som gjorde att Martin Johanssons säsong är över.

bandy

Ska Edsbyns målvakt Anders Svensson stoppa Villas desperata framfart…?

Foto: JAN WIRIDÉN

Man ska väl aldrig skatta en spelare högre än andra i ett lag, men Martin Johanssons väsentlighet för lagbygget kan inte nog prisas. Med andra ord, Villa får det tufft i Hälsingland.

Kareby har dominerat i damernas bandy, två förluster på hela säsongen och vägen mot finalen låg rak och utan hinder. Problemet var bara att AIK skulle besegras i semifinalen och redan i första matchen, den på bortaplan, gick det åt pipsvängen med besked. 8–1 i baken är ett resultat som är svårt att match i returen och, se, det gick inte alls. AIK klev stärkta av segern hemma ut som vinnare även på Skarpe Nord och vann med totalt 13–2. En nesa för Kareby av rang och definitivt en skräll. Visst, laget har fått spelare skakade och sjuka, men dippen efter VM har varit ihållande och nu blev den bråddjup.

På Skarpe Nord spelar också IFK Kungälv, som åkte ur elitserien på grund av dåliga finanser 2016. Första säsongen i allsvenskan var hyfsat stabil, men laget fick ändå se ett avancemang går ur händerna. Årets säsong har varit i limbo, snöpliga, inledande förluster parat med brist på is har gjort att laget gått kräftgång i tabellen. Men på slutet stabiliserades spelet, vinsterna kom och IFK Kungälv kunde med sin vinnande trend se sig an kvalspelet i positiv riktning. Men det har inte riktigt gått som laget önskat. Återigen har spelarna darrat och istället för iskalla i lägen då det behövs kyla har det blivit precis tvärt om. Onödiga poängtapp och försatt laget i ett prekärt läge inför den avslutande matchen mot Blåsut i eftermiddag. Förlust och det är adjö allsvenskan för IFK Kungälv och division I nästa.

Jo, den här söndag har sportdramatik utöver det mest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s