Åh, Martin…!

Show:

SYSKONKÄRLEK – RÄKNA MED BRÅK

Med Martin Stenmarck och Franz Bengtsson

!!!!

Martin4

En show som är själfull och gripande. Foto: KAI MARTIN

Kajskjul 8, Göteborg

Bäst: Alltså, hans berättelse är fullkomligt gripande.

Sämst: Sången är inte alltid lika gripande.

Fråga: Är detta den mest hudnära show som gjorts i Sverige…?

Man ser Martin Stenmarck. Denne vackre man med ett bländande leende, med en kropp som gör män och kvinnor yra. Mannen med en röst som rockar och smeker. En showman som, då det begav sig, lockade kvinnor till utsålda hus när det gällde ”Ladies night”.

Han behöver ju bara ställa ut skorna, smälla av ett leende, göra lite sköna moves innan han börjar sjunga tillsammans med ett väl sammansatt band.

En svensk golden boy som fyller sin plats på scenen och lockar sin publik av trånande kvinnor – och män.

Men också en av tolv syskon. Med en mor som rastlöst bröt upp för att flytta. Som hade barn med fyra män. En kvinna som höll ihop barnaskaran och ändå inte.

Bakom detta hans vackra leende finns en djupt gripande historia, som Martin Stenmarck nu har valt att berätta.

Jag är uppvuxen i en familj där mor och far höll samman till döden skiljde dem åt. En syster var mitt sällskap under uppväxten inom hemmets väggar, förutom alla mina gosedjur och fantasifigurer. Vi flyttade inte en enda gång.

Min story är med andra ord väsentligt annorlunda från Martin Stenmarcks. Här öppnas en ny värld när han så djärvt möter sin krogpublik. Det är oerhört avskalat, lite rekvisita med en byrå med en skivspelare, en back med skivor, några instrument och sidekicken Franz Bengtssons maskinmark.

Martin1

Show- och allvarsman. Foto: KAI MARTIN

Martin Stenmarck kliver in på scen i en chimär dörröppning; hatt, röda läderjacka, ett par grå, löst sittande byxor, en t-shirt. En showstart som snart får sitt stopp. För detta är något helt annat än en föreställning där musiken är i centrum med koreografi och show.

Martin Stenmarck behöver berätta. Med hjälp av manusförfattare Kristoffer Appelquist  gör han det med en närhet, som från start berör starkt. Aldrig utan humor, men alltid med allvaret tätt vid sin sida.

Låt mig säga med en gång att sångerna som sjungs snarare tjänar som avlastare när ämnet blir för tungt. Arrangemangen är likt de moderna dj-akterna med uppumpade beats utan att det ändå blir för dominant. Det är, ärligt talat, så där. Men det fungerar.

Oavsett vilken kan ingen efter den här showen säga att Martin Stenmarcks låtar är ytliga, för här öppnar sig en avgrund av känslor ju längre hans berättelse löper. Men det är också som om han inte kan engagera sig i sången på samma sätt som historien han har att berätta.

Publiken på Kajskjul 8 är i andaktsfull tystnad. Det behövs. Innan har arrangören bett om mobil- och kameraförbud fram till extranumren. Helt begripligt. ”Syskonkärlek – räkna med bråk” kräver uppmärksamhet. I gengäld får bjuds det på en föreställning som suger andan ur mig, som går genom ben och märg, rätt in i själ och hjärta. Jag är djupt tagen.

Det är som det är en form av exorcism för Martin Stenmarck. För när sedan extranumren kommer är det showmannen som bjuder upp igen. Som om han behöver tvätta sig ren efter den dy han varit i.

”Syskonkärlek – räkna med bråk” är en synnerligen stark – och djärv – show som tar tag i  alla känslorna på en och samma gång.

Fotnot:

Martin Stenmarcks ”Syskonkärlek – räkna med bråk” spelas i Göteborg ikväll, 14/10 samt 20 och 21/10. Därefter Norrköping (28/10), Malmö (3/11), Skövde (8/11), Örebro (10/11), Gävle (11/11), Stockholm (17 och 18/11).

Turnén är redan en framgång och har förlängts till våren med fler speltillfällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s