Inkännande norsk storfilm

Film:

Kungens val

!!!

Unknown Norges bidrag till årets Oscar har setts av mer än 700000 norrmän

I rollerna: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Karl Marcovics med flera.

Regi: Erik Poppe.

1940 finns inom ett rimligt historiskt perspektiv. Jo, det är 77 år sedan och de som var unga då är gamla eller döda nu. Berättelser går förlorade, vittnesuppgifter, skildringar som kan tillrättalägga…

Vi lever nu i en tid där så mycket av det som verifierats ifrågasätts. Kanske är därför historien viktigare än någonsin och att det finns de som står upp för den.

Ja, ”Kungens val” (eller originalets titel ”Kongens nei”) har sin relevans. Filmen, baserad på Alf R Jacobsens roman ”Kongens nei; 10 april 1940, hade premiär i september i höstas och visade genast på stor angelägenhets grad hos det nationsälskande norska folket, där över 700000 har sett den. Att jämföras med svenska succéer som ”En man som heter Ove” och ”Hundraåringen som försvann” i Sverige, men av helt annat seriositet.

Filmen utspelar sig när Norge attackeras av tyskarna i april 1940. Hur den opolitiske kung Haakon tvingas till ett politiskt beslut när Vidkun Quisling med nazi-Tysklands hjälp tar makten i Norge.

Regissör Erik Poppe förmänskligar kung Haakon och danske Jesper Christensen gör ett strong porträtt av en kung som vill leva familjeliv, som älskar sina barnbarn… ja, kanske mer än det offentliga livet.

Det blir ett drama med känd utgång, men inte desto mindre inkännande, där Christensen fasa och vanmakt inför hotet, ockupationen, bombningarna och det avgörande beslutet speglar in i varje blinkning och ögonkast.

Men inte av honom endast. Kronprins Olav blir med Andres Baasmo Christiansen hans ivriga motpol, men också en kärleksfull son. Tuva Novotnys kronprinsessa Märta är både skör och stark i samma andetag. Till detta ambassadör Curt Bräuer i Karl Marcovics gestalt, som med febrig närvaro försöker medla och agera diplomat i en tid där diplomati satts ur spel.

Ja, 77 år sedan. Men oron, krigshetsen, angreppen och flyende människor är också här och nu. I den spegeln är det lätt att ta till sig ”Kungens val” som en angelägen film 2017.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s