Magister Andersson undervisar och underhåller

Sedan 2008 har Stefan Andersson varit så mycket mer än en singer/songwriter i den svenska musikfaunan. Det var då han började studierna för det som sedan kommit att bli musikklasser med historia som grund. Albumet ”No 90 Kleist” kom 2009, blev en uppsättning på Marstrands fästning och succéstenen började rulla.

Det har blivit fler album och mer teman sedan dess – ”Skeppsråttan (2010), ”Teaterkungen” (2011) och ”Made in China” (2015). Föreställningar, eller kanske mer föreläsningar med takt och ton,  som han växlar mellan elegant och självklart.

Jo, det är populärkunskap han jobbar med. Men varför inte.

Stefan Andersson är en auktoritet på scen, fyller den med sin röst, sin självklarhet och sina melodier. Men han gör det också med sina berättelser, alla baserade på verklighet och några nävar saltade skrönor.

Det är lätt att ta in, det är både undervisning och underhållning på ackord och jag gillar det.

När nu showen ”Made in China” har nypremiär på Kajskjul 8 är lite ändrat, men ändå något sedan starten för två år sedan på samma scen. Lite nya arrangemang, någon ny sång och ny sättning där Erika Risinger kommit in på fiol, piano och sång.

Det är ett väl intrimmat team på scen med magister Andersson vid pulpeten.

StefA1

Magister Andersson håller lektion. Foto: KAI MARTIN

Han lotsar sin publik mellan koppar och skär ut på den fantastiska resan för Götheborg på 1700-talet till Kina. Vi får stifta bekantskap med besättningsmän och befäl, med öden och äventyr.

Det som gav Ostindiska kompaniet, Sveriges mest framgångsrika företag…

Barndomskamraten och medmusikern Magnus ”Moffa” Thörnqvist blir ett slags bollplank och driftkucku i sammanhanget. Men trots det inövade finns det inget slitage i replikerna – publiken har roligt, det har de på scenen också och det är skickligt.

Gunnar Pedersen gör sin kines med glimten i ögat, en travesti på vad vi förväntar oss , men med syrliga kopplingar till vad handelsmännen i det stora österlandet drog för fördelar när de exotiska nordborna kom till Canton, den stora hamnstaden.

Det blir också mycket underfundig humor med språket när ett R gärna blir ett L. Humor byggd på fördomar, jag vet, men med många oväntade vändningar och twister.

Showen lever av musiken, sången och berättelserna. Effektfullt iscensatta med små medel, klädbyten och ljud- och ljuseffekter. Men det kan också bli spjuveraktigt oväntat, främst för Anders ”Pipistrello” Rönnefors improvisationsförmåga; med honom på scen blir det aldrig säkert, något som hans medmusiker uppenbarligen förtjusas av.

Ja, ”Made in China” håller igen. Det är bra kvalitet, även om jag inte är så övertygad om att besättningsmannen Magnus Hising hade porslin hemma i huset, som hans hustru kunde kasta i golvet i vredesmod när han med kort varsel berättar att han ska med skeppet Götheborg.

StefA2

Undervisande och underhållande. Foto: KAI MARTIN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s