En värmande julkonsert

West2

Stämning i kyrkan. Foto: KAI MARTIN

Det är under några år nu, som Göteborgsbandet West of Eden skapat en tradition med sin julkonsert ”A Celtic Christmas” i Annedalskyrkan.

Det handlar om musiken utanför den gängse fåran i jultider, här med musik som är plockat från Christmas carols samt brittisk och celtics härkomst.

West of Eden har sedan starten för 20 år sedan förfinat konsten i att utmana irländarna på de musikaliska domänerna. Med lekfullhet och allvar spinner de kring melodier, som lika väl kan höras på en irländsk pip som i, just, kyrkan.

Men ”A Celtic Christmas” är alltid något mer.

Det är med andakt konserten inleds med ”God rest you merry gentlemen” i a capellasång från Haga motettkör, som sakta skrider genom kyrkans gångar fram mot koret. Det är vackert och inbjudande och lyfts ytterligare när the Celtic Brass Quartet tillsammans med gästsolisten Steph Geremia på flöjt gör ”Noel nouvelle” från läktaren.

Samtidigt smyger femmannabandet för dagen förstärkta av Henrik Vederblom på gitarr, flöjt och mandolin. En effektfull inledningen.

Jo, orkesterledaren och arrangören Martin Schaub kan skapa musikaliska stämningar, tillsammans med övriga bjuds det på mer än så med ljudmixare Åke Lintons ljudsättning. Addera ljuset och kyrkorummet så blir det extra allt.

Växelverkan mellan band, kör, Celtic Brass Quartet och Steph Germia ger också avsedd dynamik i konserten. Ibland alla tillsammans med kraft och värme, ibland var och en för sig och mer intimt.

Körstycket ”Lux aurumque” tar andan med sina harmonier och skiften – oändligt vackert, precis som West of Edens ”And then the snow fell” från albumet ”A Celtic Christmas”.

Rått och vått ute, men med A Celtic Christmas i Annedalskyrkan kommer värmen.

West1

En fröjdefull jul. Foto: KAI MARTIN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s