En designer med snits

Att Lars Wallin har gett avtryck på den svenska modescenen är ställt utan alla tvivel. Framför allt, kanske, inom showbiz, där hans kreationer under Melodisfestivalerna sedan många år tillbaka har setts på en den ena artisten, en den andra, som Lena Philipson, Shirley Clamp, Petra Mede, Carola, Anne-Lie Rydé… Men han har också sytt för regelrätta shower för Peter Jöback, Povel Ramel med flera. Och för kungligheter som kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

Han kan definitivt sitt jobb, är en nogsam skräddare och jobbar gärna med couture, där skapandet blir en gemensam process med den som ska ha plaggen.

Lars2

Fantasifulla kreationer. Foto: KAI MARTIN

Borås textilmuseums utställning ”Lars Wallin – fashions stories” visar på hans bredd och kunnande, på hans fantasi och intensiva skapande. Här går det att känna på materialen han jobbar med, att detaljstudera hans sömnad och se hur han går från skiss vidare fram till färdig kreation; ett tidskrävande jobb där ingenting ska lämnas åt slumpen.

Lars1

Noggrannhet är en dygd. Foto: KAI MARTIN

Med Alexander McQueenutställningen i Victoria & Albert museum i London i färskt minne är det kanske en smula orättvist mot Lars Wallin att ställa honom mot denne brittiske enfant terrible inom modet. Men ändå inte. Det skiljer bara fyra år mellan dem, kreativiteten, noggrannheten, hängivenheten och fantasifullheten är förhärskanden hos dem båda. Tidens anda är alltså densamma.

Men där McQueen skapar för att spränga gränser, där han jobbat för att utmana och provocera, så är Lars Wallins design mer konserverande, förtjusande och välgjord, mer av praktfullhet och flärd än galenskap och genialitet. Lars Wallin är aldrig på gränsen, men naturligtvis på gränsen ändå och med svenska mått mätt fantastisk.

Men jag saknar utmaningarna, som då de finns mest blir krumelurer och bisatser än sprakande klatschigt, vilt och farligt.

En fördel gentemot McQueen har dock Lars Wallin, han gör kläder för män; den nu mer stängda utställningen i London var enbart med plagg för kvinnor.

Lars3

Välgjort och humoristisk … Povel Ramels kavaj och keps till showen ”Kolla klotet”. Foto: KAI MARTIN

Hur som helt är Lars Wallinsutställningen i Borås väl värd sitt besök. Men nog kunde utställningens kurator haft bättre koll på stavningen av världsstjärnan Liza Minnnelli…?

Lars4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s