Giganternas kamp

Jag tillhör dem som inte har något emot ishockey-VM.

Lika lite som man som fotbollssupporter och -entusiast kan låta bli att se sin sport, oavsett väder och årstid, kan jag låta bli att tjusas av sporten i mitt hjärta.

VM har sitt drama, sitt spel… Men fortfarande är det lite förspel till slutspelet då den verkliga utmaningen ska antas.

Den finns nu i NHL, där kampen om Stanley Cup inletts.

Från åttondelsfinalerna är man nu framme vid kvartsfinalerna och det är ingen lek.

Montreal–Tampa – en strid på kniven med 3–2 i matcher. Nytt avgörande onsdag.

Anaheim– Calgary – vann sista matchen söndag natt och vann med 4–1 i matcher.

Chicago utmanövrerade Minnesota tämligen lätt med 4–0 i matcher.

New York Rangers–Washington Capitals – giganternas kamp på många sätt där Rangers kvitterade Capitals 3–1 i matcher i natt.

Här snackar vi drama på hög nivå.

Rangers hade, den här gången, sekunderna på sin sida och gör 1–0 på bortaplan tidigt efter blott 40 sekunder då Chris Kreider (pass Jesper Fasth) överrumplar fantastiske Braden Holtby i Washingtonkassen.

Samme Kreider gör 2–0 med blott några hundradelar kvar av första perioden. Ett snarlikt mål.

Då har vi få se en uppvisning inte bara i Washingtons enastående förmåga till försvarsspel, utan också två målvakter som fullkomligt briljerat matchserien igenom. 25-årige Holtby har jag tidigare inte haft någon vidare koll på, men är nu djupt imponerad. Lugn och explosiv på samma gång, placeringssäker och reptilsnabb. I andra kassen finns Henrik Lundqvist, som fick se en dryg månad gå till spillo på grund av det olycksaliga skottet på halsen i början på februari.

Nu tillbaka med besked är han ett fullständigt monster, som hindrar högt och lågt med kittlande teknik och fantasi.

Senaste matchen mot Washington gjorde alltså ingen vän av målvaktsspel besviken. Det var nog den svettigaste duell jag sett mellan två målvakter och då ska ni veta att spela dem emellan har alltså varit av allra högsta klass så här långt.

2–0 efter första perioden blev plötsligt till läge för Washington, som gör sin reducering efter 28 sekunder av Jason Chimera.

Men trots ett enormt tryck klarar Henrik Lundqvist sig från fler påhälsningar den perioden.

Även i den tredje perioden blir det mål innan den första minuten har ändat. Rick Nash i Rangers vandrar in framför Holtby och gör en lång dragning, som inte ens Capitalsmålvakten orkar vänta ut. 3–1 54 sekunder in i tredje, alltså.

Tre och en halv minut fullkomlig dönar Dan Boyle in 4–1 över Holtbys vänster skuldra efter ett läckert pass bakom kassen från James Sheppard.

Washington tappar andan där, men bara för en kort stund.

Reducering nummer 1 kommer 7.40 och Capitals vädrar morgonluft.

Reducering nummer 2 landar i mål 10.33 och det är alltså mycket tid kvar för Capitals att både kvittera och punktera matchen.

Men trots en formidabel kanonad och ett så bågnande tryck mot Rangers försvaret reder New York-laget ut matchen, kvitterar i serien och tvingar fram till ett avgörande i Madison Square Garden på torsdag.

Anledningen kan mycket väl skrivas Henrik Lundqvist. Han räddade 42 av Washingtons 45 skott, mot Holtby som klarade 24 av 28.

Och ja, jag tänker få nattsömnen förstörd natten till fredagen. Det är ju ändå hockey…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s