Landskamper i skuggan

Mellan 4 och 8 februari spelas en ishockeyturnering på landslagsinivå i Göteborg och Mölndal. Det handlar alltså om toppspel mellan U19-landslag som Sveriges, Finlands, Schweiz, Tjeckiens och Tysklands. Vi som gillar junior-VM kring nyår kan alltså få sitt lystmäte. Men hur är det med den saken…?

Marknadsföringen kring evenemanget är, milt sagt, moderat. Går man in på Göteborgs ishockeyförbunds hemsida (klickar man dessutom på bannern hamnar man här) går det att hitta lite information, i pressen ingenting och inga resultat, någon reklam viralt eller på något annat vis saknas i stort. Man får helt enkelt ha tur om man har kläm på när, var och hur den här turneringen spelas.

Det är kanske därför som det inte är förvånande att det inte kommer mer än knappt 700 personer till Frölundaborg för att se toppmatchen mot ärkerivalerna Finland, en match som naturligtvis, med rätta medel, skulle kunna ha lockat flera tusen och skapat en väsentligt mycket härliga atmosfär och dessutom ge inkomster som skulle komma till gagn för arrangörerna.

Vi som är på plats får se fartfylld hockey, om än och självklart juvenil. När det går undan är det inte alltid som tanken hänger med. Inledningsvis är det Sverige som visar framfötterna, men det håller bara några minuter. Istället är det finnarna som tar över, presterar fin hockey med precision i passen och fantastisk puckbehandling. När laget så får spela i powerplay sitt första målet som hand i hockeyhandske. Ett diagonalpass framför mål hittar fint Teemu Lämsäs klubba, där direktskottet ställer Skellefteåmålvakten Jesper Eriksson 5.49.

Finland fortsätter spela säker, så när kvittering kommer känns det mest som om det är en slump. Duktige Henrik Törnqvist hitta rätt 14.34 och är vid powerplay kort därefter framme på en retur och rakar in 2–1, som blir första periodens siffror.

Det är som om målen ger råg i ryggen för svenskarna och tvärt om för finnarna, som snabbt tappar det spel som laget haft. Det blir hafsigt och grinigt och det är finnarna som förlorar på det.

I andra perioden utökar svenskarna tidigt till 3–1 genom Filip Karlsson och perioden fortsätter med lite utbyte av chanser, utan vare sig kors i taket eller skott i krysset. Det är ställningskrig med fördel Sverige.

I tredje hettar det emellertid till. Spelet blir grinigare och finnarna utnyttjar det faktum att det svenska försvaret är otroligt segt på att försvara sin egen målvakt. Vi hart när varje blockering är det finnarna som är inne och slår, rappar lätt och försöker få svenske målvakten ur balans. Men det dröjer till drygt 15 minuter innan Otto Nieminen lyckas trycka in 3–2 och temperaturen på matchen når saunaläge. Finnarna pressar på, allt ivrigare i sitt spel, men det är Ludvig Elvenes från hockeyfamiljen i Rögle som gör pysläcka på Finlands uppblåsta förhoppningar med 4–2 strax efter. När Frölundas Anton Karlsson tar en korkad utvisning får laget emellertid chansen, men det är ett fatalt misstag från målvakten Jesper Eriksson som ger det. Med knappt tre minuter kvar och Karlsson i utvisningsbåset räddar han lugnt med en plock, väljer att inte blockera utan släpper ner pucken för att spela ut pucken snabbt. Han väljer att försöka lobba ut pucken, men det blir en lampassning rätt i famnen på Sami Niku som snabbt passar Temu Lämsä, som i sin tur raskt rakar pucken i mål. 4–3 och finnarna är hungriga på mer, tar ut sin målvakt. Men med en sekund kvar lyckas då Fredrik Forsbergs långpuck hittar rätt och ger slutresultat 5–3 och turneringsvinst till de unga juniorkronorna.

Juvenilt spel, alltså. Men underhållande. Och definitivt värt sin publik och mer än så. Kanske dags för en kurs i marknadsföring, förbundet…?

Matchfakta:

Sverige-Finland 5-3

(2-1, 1-0, 2-1)

Period ett: 04.49 utv. 2 min Christopher Mastomäki holding, 05.49 0-1 Teemu Lämsä assist Antti Kalapudas, Fram Gymer i spel fem mot fyra, 07.08 utv. 2 min Robin Kovacs tripping, 14.34 1-1 Henrik Törnqvist assist Emil Johansson, 15.19 utv. 2 min Frank Gymer cross-checking, 15.48 2-1 Henrik Törnqvist assist Kevin Stenlund i spel fem mot fyra

Skott: 12-9

Period två: 01.19 3-1 Filip Karlsson assist Ludvig Elvenes, Axel Ottosson, 08.29 utv. 2 min Jere Rouhiainen hooking, 16.23 utv. 2 min Anton Karlsson roughing, 16.23 utv. 2 min Joel Kiviranta roughing

Skott: 14-6

Period tre: 02.45 utv. 2 min Christoffer Ehn cross-checking, 05.34 utv. 2 min Marcus Pettersson roughing, 05.34 utv. 2 min Antti Kauppinen roughing, 13.12 utv. 2 min Atte Mäkinen abuse of Officials, 15.20 3-2 Otto Nieminen assist Matias Haaranen, Miro Mäkinen, 16.16 4-2 Ludvig Elvenes assist Filip Karlsson, Fredrik Forsberg, 16.38 utv. 2 min Anton Karlsson roughing, 17.17 4-3 Teemu Lämsä assist Sami Niku, Frank Gymer i spel fem mot fyra, 19.59 5-3 Fredrik Forsberg assist Marcus Pettersson

Skott: 12-14 Totalt: 38-29

Utvisningar: Sverige 6×2 min. Finland 5×2 min.

Domare: Christoffer Karlsson, Daniel Winge, Sverige

Publik: 687

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s