Varmt och empatiskt om Kal P Dal

Film:

FILMEN OM KAL P DAL

!!!!

I glädje och sorg. Filmen om Kal P Dal berör. Här Kal P Dal på rockgalan i Höör 1978. Foto: PRESSBILD

Kal P Dal blev rikskänd när den svenska proggens fana hängde på halv stång och punkens energi kom in med uppkäftig kraft. Men han var ingen punkare. Sannerligen ingen proggare. Skånepågen med det friska humöret älskade amerikansk rock’n’roll i allmänhet och Chuck Berry i synnerhet.

Enveten som synden och med en stark tro på sig själv fick han ihop sitt band, sina låtar och sina skånska texter. Han odlade dem ur den skånska myllan, hämtade inspiration från sitt eget liv och plockade sakta men säkert hem en allt större publik – från Smygehuk till Haparanda.

Ja, det är i sanning märkligt att Kal P Dal, Carl Ljunggren, från Arlöv blev en riksangelägenhet. Han som endast borde ha omhuldats av raggarna i absolut det sydligaste av Sverige älskades också av punkarna. En ekvation som under slutet av 70-talet var en ekvation som inte gick ihop. Punkarna var vid den tiden fritt villebråd för den våldsbenägna bilburna ungdomen. Jag är själv ett vittne om detta. Men han lyckades, som det heter i filmen, bygga en bro mellan raggare och punkare.

Men så blev det också en hyllad musikal om hans liv (premiär 2012) med delar av the Ark i orkestern och med Sven Melander i en av rollerna och Nic Schröder som Kal P Dal själv. Nu är det alltså dags för filmen.

Stefan Källstigen och Dag Ösgård har slitit med denna film i tio år. Det omfattar research, mängder med intervjuer med bandmedlemmar, vänner, kollegor, journalister, fotografer och familj – allt gjort med inkänning och med det unika förtroendet som uppstår då de intervjuade glömmer att kameran går. Man kommer nära – i skratt och i sorg. För ”Filmen om Kal P Dal” har en utmärkt dramaturgi ock är skickligt klippt. Ingenting slarvas bort om denna intensiva artists allt för korta liv (han avled 18 januari 1985, knappt 36 år gammal). Lägg till de filmer som duon Källstigen–Ösgård fått tillgång till plus omfattande fotografier, så har man en film som lyser i januarimörkret. Med pricksäkra animeringar och en varm berättarton höjs underhållningsvärdet ytterligare.

Kal P Dal krattade manegen för Malmöbandet Problem i slutet av 70-talet, som i sin tur banade väg för Wilmer X. Rak, larmande, energistinn rotrock från Skåne med det skånska idiomet som ogenerat bröt igenom i texterna, som kom att med emfas höras över hela landet.

”Filmen om Kal P Dal” är en film som känns hela vägen in i hjärtat och ut i smilgroparna.

Lämna en kommentar