Utställning:
BALENCIAGA
Borås textilmuseum 15 december 2018–21 april 2019
Textilmuseet i Borås har fått finbesök. Utställningen av designern Balenciaga från Victoria and Albert Museum från förra året gästar. Jag såg den då, fascinerades av kreationerna, av idéerna och skapandet. Han gjorde couture för de fashionabla, men på ett sätt som aldrig gjort förut. Kläder för ögat, för att stå ut och skapa identitet.
Kreatör. Balenciaga vara nyskapare. Här hatt och dräkt. Foto: RICHARD AVEDON
Utställningen ”Balenciaga: Shaping fashion” koncentrerar sig på hans storhetstid under 1950- och 1960-talen, då Balenciaga ledde modeutvecklingen med nyheter som säckklänning, baby doll-snittet, balongkjolen och tunikan. Bland mycket annat.
Dunkelt. Vit på mörkt går bra. Men inte, som oftast, mörkt mot mörkt. Foto: KAI MARTIN
Den spanskfödde modeskaparen Cristóbal Balenciaga (1895–1972) skapade måttsydda kläder av högsta kvalitet för världens modeelit under perioden 1930 till och med 1960. Allt exklusivt, förstås, men också med en faiblesse för detaljer, nogsamt i skrädderiet, på gränsen till nördigt, och alltid med en utsikt att kreera aldrig tidigare kreerat.
Utställningen i Borås textilmuseum har alltså lånat in originalplagg från Londonmuseet och även gjort internationella inlån. Här visas också coutureplagg av modeskapare som inspirerats av Balenciaga, som Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Oscar de la Renta, Calvin Klein, Yohij Yamamoto, Hussein Chalayan, Rei Kawakubo, Iris Van Herpen med flera.
Bättre ljus. I London, förra året, var ljussättningen och bakgrunderna bättre.
Foto: KAI MARTIN
Det är, förstås, en utställning av klass, som dock lider av en väsentlig brist. I montrarna är plaggen ställda mot mörk bakgrund, vilket gör att den dunkla ljussättningen omöjliggör den totala och fullständiga upplevelse av detta designgenis kreationer. Väldigt synd. I London var bakgrunden ljus och lättare att ta till sig. Märkligt att Borås textilmuseum inte anammat det.