Dunkel utställning om designgeni

Utställning:

BALENCIAGA

IMG_3237

Borås textilmuseum 15 december 2018–21 april 2019

Textilmuseet i Borås har fått finbesök. Utställningen av designern Balenciaga från Victoria and Albert Museum från förra året gästar. Jag såg den då, fascinerades av kreationerna, av idéerna och skapandet. Han gjorde couture för de fashionabla, men på ett sätt som aldrig gjort förut. Kläder för ögat, för att stå ut och skapa identitet.

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 18.13.52

Kreatör. Balenciaga vara nyskapare. Här hatt och dräkt. Foto: RICHARD AVEDON

Utställningen ”Balenciaga: Shaping fashion” koncentrerar sig på hans storhetstid under 1950- och 1960-talen, då Balenciaga ledde modeutvecklingen med nyheter som säckklänning, baby doll-snittet, balongkjolen och tunikan. Bland mycket annat.

IMG_3226

Dunkelt. Vit på mörkt går bra. Men inte, som oftast, mörkt mot mörkt. Foto: KAI MARTIN

Den spanskfödde modeskaparen Cristóbal Balenciaga (1895–1972) skapade måttsydda kläder av högsta kvalitet för världens modeelit under perioden 1930 till och med 1960. Allt exklusivt, förstås, men också med en faiblesse för detaljer, nogsamt i skrädderiet, på gränsen till nördigt, och alltid med en utsikt att kreera aldrig tidigare kreerat.

Utställningen i Borås textilmuseum har alltså lånat in originalplagg från Londonmuseet och även gjort internationella inlån. Här visas också coutureplagg av modeskapare som inspirerats av Balenciaga, som Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Oscar de la Renta, Calvin Klein, Yohij Yamamoto, Hussein Chalayan, Rei Kawakubo, Iris Van Herpen med flera.

IMG_6827

Bättre ljus. I London, förra året, var ljussättningen och bakgrunderna bättre.

Foto: KAI MARTIN

Det är, förstås, en utställning av klass, som dock lider av en väsentlig brist. I montrarna är plaggen ställda mot mörk bakgrund, vilket gör att den dunkla ljussättningen omöjliggör den totala och fullständiga upplevelse av detta designgenis kreationer. Väldigt synd. I London var bakgrunden ljus och lättare att ta till sig. Märkligt att Borås textilmuseum inte anammat det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s