Fares Fares i sorglig thriller

Film:

THE NILE HILTON INCIDENT

!!!

the-nile-hilton-incident---still-1_30533907003_o-h_2017

Stark roll av Fares Fares i en långsam och reflekterande thriller.

Regi och manus: Tarik Saleh.

Kamera: Pierre Aïm.

I rollerna, bland andra: Fares Fares, Mari Malek, Yasser Ali Maher, Slimane Dazi, Ahmed Selim, Mohamed Yousori, Hania Amer…

Premiär: 29 september.

Baserad på verkliga händelser, men ändå elegant saxat till filmens verklighet av svenske filmskaparen Tarik Saleh. Två händelser ligger till grund för denna långsamma och reflekterande thriller, dels mordet på en libanesisk Idolvinnare på ett hotell i Dubai 2008, dels den arabiska våren, framför allt händelserna i Kairo 2011.

Så in med en deckarhistoria, som i mångt och mycket har skrivits förut. För visst har vi sett en korrumperad snut, som röker, dricker och röker hasch för mycket, inte klarar att umgås med sig själv och som gillar jobbet som polis för extrainkomsterna de ger? Eller en högt uppsatt affärsman med kontakter högt upp i den politiska hierarkin? Och nog har en fal kvinna dykt upp som sätter griller i huvudet på den blasé snuten, som trots allt försöker göra rätt i ett ruttet rättssystem? Ett mord som ska smusslas undan…

Jo.

Samtidigt i den deprimerande och korrumperande miljön som visas är det med andra kulisser än de vanliga, andra scenerier, musik och stämningar än vanligtvis (ja, i svenska, danska, norska, brittiska eller amerikanska krimdramer).

I en stressig omgivning med mycket folk, trafik, ljud och händelser hittar Tarik Saleh ett lugn i berättelsen. Det finns inga biljakter, en skuggning går långsam och varje scen är liksom dröjande och eftertänksam. Den arabiska våren interfolieras snyggt som delvis nyhetsinslag i tv, delvis nära nog dokumentära klipp.

Fares Fares, i rollen som den goda, stukade, men trots allt korrumperade snuten, är med i  i stort sett varje scen. Han är övertygande, men samtidigt går det inte riktigt att förstå karaktären, kanske för att det är svårt att se fördelen med ett system där pengar betalar dig ur dina värsta kriser.

Mari Malek, som spelar städerskan som blir vittne till mordet; hennes spröda och starka kvinna skänker trovärdighet, med ett trots och en rädsla som känns långt utanför bioduken.

”The Nile Hilton incident” är ett myller i rofyllt tempo, som ändå skapar spänning och bjuder på överraskningar. Men framför allt gör den mig sorgsen, åtminstone så som rättsystemet visas. Hur ska rättvisa kunna skipas då.

En kommentar

  1. Pingback: En dag i ett liv | kaimartinblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s