En kostym från förr

Onsdagsnöjet för Z och mig är att gå på second hand. En sväng på Erikshjälpen i Högsbo för att bara kika. Ibland blir det mer än så, men köpstoppet för mig är i allra högsta grad gällande och jag tummar bara på det i ytterst svaga ögonblick.

Som när det hänger en blyertsgrå, svagt rutmönstrad Oscar Jacobsonkavaj för 50 kronor, som inte bara sitter perfekt, den hamnar i min hand också och senare på mig då vi ska se Thåström senare på kvällen, som jag skrivit om här.

Emellanåt stannar vi för en fika, kikar på folk, lyssnar på röster eller pratar med varandra eller allt på en gång.

Så tar vi oss vidare till Reningsborg, bort mot Näset, och tar ett svep där. De har ett specialställ med lite mer exklusivt, där vi gör vårt första stopp.

Sir

Som ny men från anno dazumal. Foto: KAI MARTIN

Där hänger en Sir-kostym, tredelad, i min storlek. Dessutom på en galge från Ferdinand Lundqvist, det vill säga det varuhus som fanns innan NK tog över någon gång i skiftet 60-/70-tal. Jag minns Ferdinand Lundqvist, hur han satt i en fåtölj nedanför trappan i entréhallen och välkomnade sina gäster. Man hälsade och gick in i varuhusets alla möjligheter. En tradition som jag föreslagit min vän, varuhuschefen på NK i Göteborg, att ta upp.

Nå, kostymen är alltså i min storlek, galgen skvallrar om att sviden kan vara något daterad och det gör definitivt plagget också. Slagen är überbreda, byxorna likaså… Men det är klart att den ska prövas.

Redan innan jag tar på mig byxorna ser Z:s argusögon att de har lagt in i linningen. Det finns och ta av, om man säger så.

Jo, kostymen är fortfarande fräsch. Men byxorna är väldigt tajta, så mycket att de inte går runt midjan och jag orkar inte låta någon ägna tid att lägga ut, enär jag själv inte kan göra en sådan detalj. Men västen sitter perfekt och kavajen också, men jag tycker den är för daterad och, nej, det är inte min stil. Så beslutet är lätt.

Z hittar desto mer och slutligen jag också. En Baracuta sportjacka, blå med muddar, som ny för 150 kronor (ny kostar den 339 pund, cirka 3000 sek). Men den betalar Z, så den kanske inte räknas…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s