Musikal med stor aptit

Musikal:

LITTLE SHOP OF HORRORS

Ola Kjelbye

Växande. Emil Ljungestig och Jaqee som Seymour respektive Audrey 2, den köttätande växten. Foto: OLA KJELBYE

Göteborgs stadsteater.

Text: Howard Ashman, svenska sångtexter Ebbot Lundberg, svensk dialogtext Joel Nordström.

Musik: Alan Menken.

Regi: Angelina Stojčevska.

Koreografi: Camilo Ge Bresky.

Scenografi/kostym: Katrin Bombe.

Mask: Maria Agaton och Kerstin Olsen.

Ljus: Joakim Brink.

Ljud: Daniel Johansson.

Musikansvarig: Dan Lindén och Alf Lund Godbolt.

Band: Kalle Gustafsson Jernholm, bas och kapellmästare, Ian Person, gitarr och kapellmästare, Fredrik Sandsten, trummor, Lada Egolaeva, piano, och Emelie Odelberg, klaviatur.

I rollerna: Emil Ljungestig, Eline Høer, Jaqee, Sven-Åke Gustavsson, Eric Ericson, Kiralina Salandy, Julia Forssell, Emma Andersson, Marie Delleskog, Anna Bjelkerud, Jesper Blomberg, Johanna Abenius, Jakob Agerlo, Elise Andersson och Vivian Wrang.

Göteborgs stadsteater har gjort sina musikalsatsningar, som ”Allt eller inget” och ”A West Side Story”. Ambitiösa, men kanske i brist på begåvningar då det gäller det rent musikaliska. Med ”Little Shop of Horrors” lämnas emellertid ingenting åt slumpen. Här är lejonparten av ensemblen hämtade från musikalhåll. Unga, ivriga, talangfulla och med en känsla för att bjuda publiken sitt lystmäte.

För ”Little Shop of Horrors” är verkligen något att bita i. Här finns en galen Mephistosliknande story, utmärkt musik och karikatyrer till personporträtt med basen i skiftet mellan 50- och 60-talets hopp och förtvivlan.

I norska Angelina Stojčevska regi har det blivit en frustande uppsättning från start. Koreografen Camilo De  Bresky utnyttjar scenen till max och detaljrikedomen är stor från minsta skrymsle och vrå till strålkastarljusets zenit. Till det orkestern med tre femtedelar av Soundtrack Of Our Lives och med forne frontmannen i bandet, Ebbot Lundberg, som textförfattare till de nyöversatt texterna.

Man kan om man vill sätta ”Little Shop of Horrors” i ett dagsaktuellt sammanhang med rovdrift, överexploatering och money talks. Men miljön är Skid Row, bakgatan i en amerikansk storstad som Gud glömde. Blomsterbutiken där är än mer bortglömd till butiksbiträdet Seymor (Emil Ljungestig) presenterar sin ovanliga växt. Tiden är verkligen 60 år tillbaka där kvinnomisshandel blev en komisk grimas, som i dessa #brinnförjosefin-tider känns mer smärtsamt än kul. Det är onekligen en balansgång musikalen gör här 2019 med den sköra Audrey (Eline Høyre) och Orin Scrivello, den misshandlande psykopaten till tandläkare och pojkvän gör Eric Ericson med diabolisk frenesi och ett bländande dollargrin till garnityr.

Ola Kjelbye

Humor. Ensemblen tar sitt uppdrag på fullt allvar. Det gör ”Litte Shop of Horrors” till stor underhållning. Foto: OLA KJELBYE

I Stadsteaterns uppsättning av ”Little Shop of Horrors” går det spektakulära hand i hand med humorn, den skräckblandade förtjusningen och ensemblens underbara energi.

Det är ljuvligt att se Sven-Åke Gustavsson ta plats i fatsuit som butiksägaren mr Mushnik.

Eric Ericson går i full spinn på slutet då han i hast ikläder sig rollerna som Mr Bernstein, Mrs Luce och Skip Snip i all hast. Stor humor. De tre berättarna, bollplanken, hjälpredorna och gatsmarta flickorna Crystal, Chiffon och Ronnette görs med frenetisk samklang av Kiralina Salandy, Julia Forssell och Emma Andersson. Fasta ensemblens Marie Dellskog och Anna Bjelkerud stjäl varje sekund av sin få ögonblick i scenens mittpunkt. Jo, det är ett liv och ett kiv över de knappt två intensiva timmarna som föreställningen tar. Men i centrum står förstås mest av allt Seymour, som hittat sin nörd i Emil Ljungestigs känsliga gestalt, och Audrey 2, den köttätande växten som växer till Audrey 4 med allt större aptit.

Ola Kjelbye

Glödande. Jaqee musikaldebuterar med frenesi. Foto: KAI MARTIN

Jaqee, i sin musikaldebut vränger kropp och själ ur sig för att visa växtens inre demoner. Angelina Stojčevska har valt att ställa henne vid sidan av den växande växten/monstret. Ett smart sätt att frigöra energin och när Audrey 4 dyker upp i både i form av den gigantiska växten och en brinnande rödklädd Jaqee med följe går det som ett sus genom publiken.

”Little Shop of Horrors” är en musikal som roar och kittlar med en final som är rent slukande.

Lämna en kommentar